• Uw winkelwagen is leeg
menu

Kalkuitbloei

Wat is witte aanslag op tegels en bestrating?

Beton wordt gemaakt door vermenging van de vier basiscomponenten zand, grind, cement en water. Het is een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kunnen niet alle factoren in de hand worden gehouden. Bij beton is, van de vier basiscomponenten, het cement de oorzaak. Cement kan een chemische reactie vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk kan zich afzetten op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. De witte vlekken ontstaan hierdoor op uw tegels.

Soorten witte aanslag op tegels

Er zijn twee situatie waardoor witte aanslag kan ontstaan: primaire en secundaire uitslag.

Primaire witte uitslag op tegels en beton ontstaat bij de productiedoor het aanmaakwater. Deze vorm komt niet tot nauwelijks voor. De zeer goede verdichting van de mortel en de lage watercementfactor helpen mee met het tegengaan van witte uitslag op tegels.

Secundaire witte uitslag ontstaat na plaatsing of tijdens de opslag van het betonproduct. Na de productie van het product gaat de chemisch reactie van cement en water namelijk door. De tegels kunnen, vooral tijdens regenbuien of na langdurige droogte, te veel water opnemen. Dit wordt na de bui weer afgestoten. Het gevolg: secundaire uitslag op tegels.

Wat kan ik doen aan witte aanslag en uitslag op tegels en bestrating?


Je kunt een kalkuitbloeiverwijderaar gebruiken om de witte kalksneller van de tegels af te krijgen. Maar met wat geduld verdwijnt de witte uitslag op den duur vanzelf. De uitbloei lost op wanneer koolstofdioxide in de lucht reageert met de kalk, deze verandert in stof die door regen wordt weggespoeld. Door het gebruik van inveegzand wordt de toplaag van de steen gepolijst, wat het proces kan versnellen. Zure verontreinigingen in de lucht versnellen dit proces ook (zoals koolzuur en zwaveldioxide). De witte uitslag verdwijnt dus sneller op plaatsen met veel industrie dan in gebieden met zuivere zee- en berglucht. Hoelang dit exact duurt is niet te voorspellen, maar houd rekening met minimaal een jaar. Wil je toch er sneller van af gebruik C Cleaner van Redsun